Bilbasen Forum

Abonner på forumtråd

Grundlæggende garanti ved forhandler

Peter Myrup

Peter Myrup
bruger siden
26-02-2014

08-11-2017 kl. 18:50

hej

jeg står og skal udskifte min nuværende lille Peugeot 106, med en anden nysynet billig bil.
jeg overvejer om det kan svare sig evt at give et par tusind mere, og købe hos en forhandler frem for en privat. Vi snakker om en bil til små 15000 kr.

Har nemlig fundet nogle stykker hos en forhandler (IKKE “afhentning” Eller CVR).

jeg går ud fra at der automatisk er en form for garanti når man køber hos en forhandler....eller????

For hvis ikke kan det jo ikke svare sig.

mvh Peter

Dette indlæg blev 08-11-2017 18:51 redigeret af dets forfatter.

Anmeld Hvad betyder det? Besvar indlæg

Jacob  Larsen

Jacob Larsen
bruger siden
20-05-2017

08-11-2017 kl. 21:26

Hej,

Du vil ved køb hos forhandler som privatperson være dækket ind under reklamationsretten, medmindre forhandleren decideret yder garanti.

Giv gerne denne korte men præcise gennemgang af reklamationsret ved køb af brugt bil et kig:
https://taenk.dk/raadgivning-og-rettigheder/brugte-biler-du-har-stadig-reklamationsret

Reklamationsretten gælder i 2 år. første halve år er den såkaldte formodningsregel gældende, hvori fejl og mangler formodes også at have været til stede ved levering, og dermed være dækket ind under reklamationsbestemmelserne. I de sidste 1,5 år er det dig som køber, som skal kunne påvise, at fejlen var til stede ved levering.
Som det dog fremgår af den linkede artikel, spiller bilens alder og stand ind, ligesom slitage og lign. heller ikke kan dækkes ind under din reklamationsret.

I øvrigt: at en bil er nysynet, er ikke lig med at bilen er uden fejl og kan give dig problemfri kørsel. At den har bestået synet betyder alene, at bilen ved synstidspunktet overholdt lovens minimumskriterier hvad angår sikkerhed/miljø.

Anmeld Hvad betyder det? Besvar indlæg

Peter Myrup

Peter Myrup
bruger siden
26-02-2014

08-11-2017 kl. 21:42

Tak for svaret.
Så vidt jeg kan forstå på dig, vil reklamationsret ikke være meget værd når vi taler om en så billig bil?

jeg tænker at hvis f.eks. gearkassen gik i stykker efter 2 mdr. ville jeg få det svært ved en reklamation.

Anmeld Hvad betyder det? Besvar indlæg

Jacob  Larsen

Jacob Larsen
bruger siden
20-05-2017

08-11-2017 kl. 23:17

Jeg tror mest, at du skal tolke artiklen som om, at du ikke skal forvente garantilignende reparationer i reklamationsperioden.

Men går ting i stykker, som ud fra bilens alder og stand ikke burde være gået i stykker (med andre ord at der var en defekt ved leveringstidspunktet), kan det dækkes ind under reklamationen.
F.eks. køber du en bil i dag og først finder ud af på en frostdag i december, at bilens bagrudes varmetråde ikke dur, må der være tale om en reklamationssag, da varmetråde (nu antager jeg) ikke bare går i stykker, og derfor må være defekte.

Eksemplet med gearkassen: Når en fejl viser sig så hurtig efter købet, kunne det godt tyde på en defekt som også var til stede ved leveringstidspunktet og dermed være en mangel. Og derfor være dækket af reklamationen.
Men der er også den mulighed, at gearkassen ud fra bilens alder og stand bare er udtjent - og derved formentligt ikke være en mangel, da det ikke er en decideret defekt. Så er det bare sort uheld for dig som køber, at gearkassen ryger så hurtigt efter købet.

Du kan nok godt have en pointe i, at det bliver nemmere for forhandleren at afvise en reklamationssag som alm. slitage, jo ældre og ringere bilens stand er.

Fordelen ved at have købt ved forhandler vil f.eks. i tilfældet med gearkassen være, at du vil kunne indbringe sagen ved en klageinstans, hvis du er uenig i forhandlerens afvisning af en reparation inden for reklamationen.

Anmeld Hvad betyder det? Besvar indlæg

Peter Myrup

Peter Myrup
bruger siden
26-02-2014

09-11-2017 kl. 05:44

Ok. Tak for de uddybende svar.

Anmeld Hvad betyder det? Besvar indlæg